Träslöjd i pro-anda.

5.4
kl. 10.00 – 12.00
Vernissage

 

TräföremålI april samlar sig PRO-föreningarnas träslöjdscirklar till en gemensam utställning på Repslagarbanan.

Träslöjden är en stor verksamhet och det finns en bred kunskap och intresse bland cirkelledarna och deras deltagare.

Träslagen kan vara furu, björk och körsbär samt den väldoftande enen. Med den klassiska brödkniven, klockor, stolar, skålar, skåp och vaser blir det en varierad utställning.

 

Rune Dahl är cirkelledare i PRO Ale Nödinge. Han började med träslöjden som nybliven pensionär och i gruppen träffas de numera ett par gånger i veckan. I början handlade det om att fixa maskinerna som fanns i träslöjdssalen men numera arbetar de med olika träslag och tillverkar allt från klockor till servettställ. Rune arbetar i allt från ek till björk och skapar bla. formen till klockor som han sedan sätter urverk i.

 

Fritz Fritzson, har sin studiecirkel i PRO Surte Bohus, i centrumhuset. Att lära sig hantera de olika maskinerna på ett säkert sätt samt att ta fram ritningar och att skapa något nytt från grunden är en viktig del i studiecirkeln.

 

På Björkliden i Alafors har PRO Ale Norra tillgång till snickeriet.

Deras lokal är liten men de har flera maskiner och bänkar att arbeta vid. PRO har fyra grupper så det är nästan alltid doft av spån och ljud från någon maskin när man vistas i lokalerna runt om.

Cirkelledare för grupperna är: Ulf Bergendahl, Kjell Stensson, Anneli S Lund och Kennert Larsson.

De gör bl.a. vackra underlägg till kastruller, en stol som kan göras om till pall, skåp mm. På gång är även en bänk, kanske blir den klar i tid för utställningen?

Den 5 april är det vernissage och då kommer flera av utställarna att finnas på plats. Passa på och kom dit för att fråga om träslag, vilka maskiner som använts och vad man ska tänka på när man skapar i just det träslaget. Flera av föremålen kommer att finnas till försäljning och går sen att hämta när utställningen är klar den 3 maj.

Vernissagen är klockan 10.00-12.00.

 

Välkomna!