4X på musik-kafé

Visor på fallrepet!

Visgruppen 4XFyra musikanter gästade Repslagarmuseet torsdagen den 22 mars, och visade var skåpet ska stå. Med stämsång visade damerna verkligen hur visor ska sjungas, att alla fyra i visgruppen vet hur man framställer visor där texten är viktig är det inget tvivel om. De skönsjungande damerna spelar alla gitarr och ukulele medan Anders spelar fiol och kontrabas.

Här bjöds det på visor ni aldrig har hört, visor ni har hört och visor ni gärna vill höra igen. Variationen var bred med både egenskrivit material och andras låtar.
Allsång med kända visor där alla kunde sjunga med blev ett kärt nöje för publiken, Jolly Bob, Morfar har berättat, Linnéa m.m. blev mycket uppskattat.

Den här visgruppen vill man verkligen höra mer av i framtiden, en trevlig och gemytlig viskväll av mycket god kvalité.

Frendbergs Musik-kafé

Frendbergs på musik-kafé

Frendbergs på musik-kafé

22/2. Torsdags kvällen med far och son Frendberg gjorde som vanligt succé på Repslagarmuseet, denna gång får vi faktiskt hylla far Lars-Eric som till sin förtret gått och ramlat och skadat höften/låret med operation som följd. Och ändå inte sviker sin trogna publik, (varav sittandet). Men han visade inte någon svaghet i sitt engagemang utan spelande oavbrutet och med fullt ös hela tiden.

Delar av publiken

Delar av publiken

 

Denna kväll var programmet inriktat på Elvis, Paul Simon, Roy Orbison m.m. Ett program som gick rakt in i publikens hjärta med storm. Mycket gick i 50 – 60 talets era och till parets förtjusning kunde publiken sjunga med i de flesta numren, vilken gjorde att stämningen var på topp hela tiden.

Fullt ös

Fullt ös

Efter en sådan här kväll kan man nog inte somna direkt när man ska lägga sig, det gungar nog lite varstans i stugorna fortfarande av låtarnas minne.

Ett Solo nummer på gång

Ett Solo nummer på gång

Lars-Eric har en röst som är gjord för sjunga Elvis låtar, och Johan är inte sämre heller, Paul Simon är nog en av hans favoriter kan man tänka. Kvällen blev mycket lyckad och publiken var helt klart på noterna redan från början, många tackade för en mycket gemytlig kväll med både fart och fläkt. Ser redan fram emot nästa träff i vår.

SMS-BO på Repslagarmuseet

SMS-BOTorsdagskvällen på Repslagarmuseet blev en trevlig kväll med fem seglarkompisar som underhöll med gitarr och sång. Att de har kul går inte att ta miste på, de träffas en gång i veckan för att träna och lära sig nya låtar, deras repertoar är mycket bred och spänner över stora delar från sextio-sjuttio talet och fram till nu.

Lennart "Marty" Andersson

Lennart ”Marty” Andersson

 

Låtar från Nordman, Idolerna, Ted Gärdestad Everly Brothers, Beach Boys, Arne i Bora, Totta Näslund, Brolle, Björn Afzelius m.m. Låtar man känner igen sedan sina tidigare år. Det är grabbarna man vill ha omkring sig vid lägerelden, runt soffbordet i vardagsrummet, där man kan riktigt känna gemenskapen finns.

 

 

 

 

Ledsångaren i gänget är nog Lennart ”Marty” Andersson, Krister Olsson hanterar både akustisk och elgitarr, Sture Forsell är lite av en kompositör ibland grabbarna han skriver lite texter som grabbarna hjälper till att tonsätta. Tommy Björk verkar ha lite koll på informationen runt alla låtarna, Stig Pettersson är nog den som är lugnast i gänget.

Krister Olsson

Krister Olsson

 

 

Att grabbarna är bra och breda i sitt framförande, råder det nog ingen tvekan om, klart värda till att lyssna till om ni får chansen. Nästa gång finns de säkert på scenen på teatervinden.

Kaffepaus!

Kaffepaus!

Just 2 på Musik-kaféet

Just 2
Just 2, Erling Henriksson och Kenneth ArdehedErling Henriksson och Kenneth Ardehed, två killar som kom, sågs och spelade!
Vilken fantastisk kväll, här var det ingen som kunde sitta riktigt stilla. Här klappades takten med både händer och fötter och publiken sjöng med i refrängerna på nästan alla låtar.

Att killarna är proffs är det ingen tvekan om, bredden på repertoaren var enorm och som utlovats bjöds det på allt från upphottade visor till pub sång och mycket där i mellan. Redan vid start gjorde paret klart att här blir det åka av, valet av låtar som  var både 60-tals-potpurri, Brittas restaurang, Yesterday, Lyckliga gatan och Sven Ingvars, Me and BobbyMcGee, Gunnar Vägmans visa m.m. Tolkningarna av dessa och många mer låtar denna kväll var högst personliga och med touch, en del var så givande att man kunde vid framförandet nästan se original artisten så där och sjunga låten.

Dans på brygganFlera Medleyn denna kväll var av klass och när Halleluja och Gambler spelades, ja då fanns det ingen återvändo. Ingen ville gå hem denna kväll. När grabbarna mot slutet drog igång Save the last dance och Främling, blev det dans på golvet.

Just 2Denna kväll var inte bara en otroligt bra musikalisk kväll utan också en resa genom tid och rum, besök på olika ställen i världen, Från Värmland ner till Skåne, Spanien till England, Irland till USA m.m. Vad kan man mer begära efter en sådan här kväll? Att kunna varva ner, tja, kanske framåt småtimmarna.

Rolf & Daga Wallgren på Musik-kafé

Fredag 27.10-2017
Musik-kafé

Daga & Rolf WallgrenI går kväll var paret tillbaka, Rolf och Daga Wallgren från Ytterby. Paret var här för tre år sedan och gjorde bra ifrån sig, helt klart var gårdags kvällen en succé. Deras egna tolkningar på många kända låtar är mycket medryckande, ett uppslag som publiken gillade mycket.

Minnenas Kafé skulle man kunna kalla kvällen för eftersom kvällen gick i de äldre låtarnas stil, låtar som ”Syner i Lövsprickningen, Sommar i Sverige, Vart har tiden tagit vägen, Är det konstigt att man längtar, Gula höstlöv, Regniga natt m.m. Visade på en bred och väl samlad repertoar för denna kväll.

Det blev många möjligheter för publiken att sjunga med i sångerna, då de flesta var av igenkända karaktärer. Blandning av småprat och historier var lagom och alla fick skratta åt lustigheterna som framfördes, men också intressanta skildringar som var lokala framkom bitvis.

En riktig trivselkväll med andra ord.

Alf och Jan på Repslagarmuseet

Alf Ivarsson och Jan Albertsson sprider glädje bland sin publik!

           Alf Ivarsson och Jan Albertsson glädjer sin publik!

Att Alf Ivarsson & Jan Albertsson kompletterar varandra otroligt bra på scen var inget undantag denna gången heller, de bjuder på sig själva så till den milda grad att magmusklerna får jobba ungefär som ett fyspass. Med en sinnrik och finurligt anpassad repertoar mellan låtar och historier, kan man inte låta bli att beundra dem, inte minst för att kunna komma ihåg alla historierna.

Jan Albertsson på dragspel

Jan Albertsson i sång och speltagen

Många egenhändigt skriva texter och melodier flödar genom gitarr och dragspel så publiken får inte en chans till att ha tråkigt på något sätt, tvärt om så kan man höra många sjunga med i kända texter, klappa händer och hålla takten med fötterna på det gamla trägolvet. En oförglömlig kväll med andra ord. Tack för att ni underhåller oss med er värme.

Vinnare Reptävling

Rolf Johansson

Här är vinnaren av repet som lottades ut till den som gissat längden bäst.
Repet var 69,5 meter

 

Slå rep med Bernt

Slå rep med Bernt. 2 – 3.11

kl. 11.00 – 14.00
Slå rep med Bernt (på Repslagarmuseet i Älvängen)
Material kostnad 30:-
Alla barn som slår rep, bjuds på saft och bulle.

Lotta på Repslagarmuséet

Lotta på Repslagarmuséet!

Vilken underbar publik!!

Jarl Carlsson fick tyvärr hastigt lämna återbud från sitt tänkta framträdande på torsdagskvällen på grund av sjukdom. Tyvärr fick vi reda på ganska sent att Jarl inte kunde komma, och flera som kom för att lyssna på honom var lite undrande.

Lotta RossövikMen in som en räddande ängel klev Lotta Rossövik på scenen och räddade upp kvällen tillsammans med Lennart Thorstensson, kvällen blev som utlovats ”Oförglömlig”. Lotta trollband publiken helt och hållet med sina historier, bygdemålstolkningar, sånger med en sådan bravur att publiken häpnade och glömde bort allt annat. Lotta kommer från Orust och har med sig dialekten därifrån, vi fick lära oss lite av varje denna kväll. Att Lotta är stor ute ibland öarna känns helt förståeligt efter en sådan kväll, Lotta Rossövik är en underhållare av klass som man absolut inte ska missa, vidden på sångerna och historierna vittnar om både lokalkännedom och fri fantasi till innehållet.

Lennart Thorstensson

Tillsammans med Lennart Thorstensson (bygdens son) som både kåserar, berättar historier, spelar och sjunger blev kvällen en total succé. Lennart är som alltid ett säkert kort i alla sammanhang, med mångårig erfarenhet vet han vad publiken vill ha.
Det skrattades hej vilt och applåderna avlöste varandra, stämsång och sjunga med publiken stod högt i kurs denna kväll.

 

 

 

Lotta Rossövik

En av alla de höjdpunkterna denna kväll var när Lotta återgav, hur en c:a fem-sex årings kunskap om en ko, dess kroppsdelar och ev. återanvändning. En makalös berättelse som gav skrattmusklerna en rejäl omgång.

 

 

Kombinationen Lotta Rossövik och Lennart Thorstensson är helt klart ”Gott och Blandat” och Oförglömligt bra.

Benny Jannerbrink på Teatervinden

Benny JannerbrinkBenny Jannerbrink på Musik-kafé uppe på Teatervinden på torsdagskvällen, blev en mycket trevlig kväll. Det var första gången som det varit en Country kväll på museet över huvud taget, och inte den sista heller. En klart trevlig stämning ibland publik och artist, det bjöds på ett mycket varierat utbud av låtmaterial. Både covers och egenskrivet, Lilla Vackra Anna, Folsom prison blues, Just a closer walk, My heart belongs to Nashville, Help me through the night, Ann-Kartin från Svedbo och Gamle svarten, bara för att nämna några låtar som kom fram under hela kvällen.

Här blandades allsång med taktfasta handklappningar och historier mellan varven, stämningen var hela tiden hög och många nynnade med i de kända låtarna. Trots att Benny bott här nere nu under flera år så lyser det härliga dalamålet igenom när historierna kommer fram. Lite likt Gunde Johansson om ni minns honom. Med teknikens hjälp lät han som att han hade nästan ett helt band bakom sig, och kunde bara fylla ut med sin sång och gitarr spel. Ett vanligt och bra sätt för att få det låta lite mer orkester aktivt. Mycket trevligt får vi säga.

Att värmen låg på tjugofem grader under takåsarna och ingen behövde frysa precis, musiken, stämningen och den speciella miljön gör stället lite unikt, en perfekt kväll med andra ord för alla som gillar Country musik.

Musik-kafé på Teatervinden

Johan Frendberg och Jonas GalatiusTorsdags kvällen på Teatervinden blev en mycket trevlig kväll, ett mycket brett urval av sånger och låtar och en och annan dikt kom kvällen till ära. En mycket varm kväll, inte bara vädermässigt och i lokalen, utan också från scenen.

Jonas Galatius på trummor

Jonas Galatius på trummor

 

 

Johans Frendberg kompis Jonas Galatius visade sin mångsidighet genom att traktera flera olika instrument, trummor, piano och gitarr och sång. Jonas sjöng några sånger av Cornelius på göteborgskt manér. Mycket bra framförande, som man vill se av.

Jonas Galatius på gitarr och sång

Galatius på gitarr och sång

 

 

 

 

Låtvalen var allt från Taube, Cornelius, Paul Simon, Elvis m.m. Publiken sjöng med och klappade takten på flera låtar, och stämningen var på topp hela tiden. Slut låten Stad i ljus, lyfte publikens medverkan nästan så taket lyfte, och som extra nummer ”Cecilia” blev pricken över det hela.

Johan Frendberg på gitarr

Johan Frendberg på gitarr

 

 

 

 

Vi får naturligtvis inte glömma bort Johan Frendberg själv, som visar sin generositet på många sätt under kvällen genom sin skicklighet med instrument och sin bredd i underhållningen.
Denna kväll, blev en helkväll med bra underhållning med en publik som bara vill ha mer.
Vad kan man mer begära?

 

© Foto Allan Nilsson

Fria Tyglar på Musik-kafé

Fria Tyglar

Peo Högman-Bas, Anders Åsefeldt- Luta, Jonny Andersson- Gitarr.

Gårdags kvällens musik-kafé blev en mycket trevlig tillvaro med tre trubadurers sång och musik, de var mycket underhållande och tog gärna lite småprat mellan sångerna vilket förhöjer stämningen.

Att de spelat ihop och är samspelta hörs mycket väl. Det var första gången de var här och hälsade oss på museet, och de får gärna komma tillbaka igen.

Denna grupp kör med lite annorlunda visor, Ola Magnell Cornelius, Olle Adolfsson, Anders Wällhed, m.m. Allan kända låtar man känner igen sedan förr i tiden. Mycket uppskattat av publiken som ofta sjöng med i raderna.

Vi på Museet tackar också Mathilda Folkesson och ABF som var medarrangör och sponsrade denna trevliga kväll.