Assemblage & Vilda stygn

Assemblage & Vilda stygn
23.9 – 27.10
Utställare Christel Olsson Lindstrand och Susanne Andreasson Nilsson

Vernissage 23.9 kl. 11.30 – 13.00

Långsamhetens lov

Christel Olsson LindstrandHantverk är en sång till eftertänksamhetens och långsamhetens lov, att arbeta med sina händer och ta den tid det tar, utan brådska. En vilsam kontrast att sitta och brodera i dessa tider av stress och tidshets, säger Christel Olsson Lindstrand. Dagens trend är att allt ska gå så fort och att vi ska spara minuter. Den stora frågan är: Vad gör vi med alla minuter vi sparat?

broderad tavla

 

 

 

Christel har alltid tycket om att arbeta med händerna med textil, lera och måleri men för några år sedan blev det broderiet som tog överhanden. Jag såg alla dessa broderade smådukar, som såldes billigt på loppisar, säger hon. Dukar som kvinnor ägnat mycket tid åt och som nu bara låg i en hög bland andra.

 

Det är ständigt en jakt efter slagfärdiga, allvarliga, roliga eller udda talesätt. Då och då ändrar Christel Olsson Lindstrand i texten eller hittar på själv. Det ska vara många pärlor och paljetter på hennes arbeten för hon älskar allt som glittrar.

Femtassad katt

 

Jag är väldigt förtjust i barnteckningar, säger hon. Och vissa blir, även de, broderade bonader. Det finns en sådan omedelbar glädje i teckningarna, som till exempel i Alvas fembenta katt!

 

 

 

 

 

Vardagens slagfält

Susanne Andreasson NilssonMin drivkraft är att med olika tekniker gestalta metaforer och funderingar i fysisk form, säger Susanne Andréasson Nilsson. Jag kan ofta verkligen uppleva vardagen som ett slagfält, där mina uttryck handlar om att ifrågasätta tankarnas och vanornas tyranni, för att åskådliggöra detta fyllde jag för några år sedan en resväska med pärlor, där varje pärla representerade en dag i ett människoliv, 30477 stycken. Att gräva med händerna i dessa pärlor blir en taktil förståelse av hur många dagar man (i bästa fall) har på sig, säger Susanne och ler.

konsthantverkFörutom broderi använder hon sig av en teknik som kallas ”Assemblage”, vilket innebär att ta vardagliga föremål och sätta ihop dem på ett nytt och oväntat sätt. Detta sätt att skapa får ofta en humoristisk underton, som att göra en brynja av tillplattade kakformar, eller en rustning av husgeråd. Skrivande är också centralt och Susanne gav för några år sedan ut en samling haikudikter, vissa av dessa dikter har hon även broderat i korsstygn.

konsthantverkTill vardags arbetar Susanne som barnmorska, men innan hon kom in på utbildningen för nu ca 20 år sedan, stod valet mellan det eller begravningsentreprenör.
Så att livet vann den gången var en lycklig slump, säger hon, även om funderingarna kring döden är närvarande i det mesta. För mig är det viktigaste att inspirera till nya samtal, och att vi ska våga bryta invanda mönster och dela mer av våra inre med varandra.

 

Utställningar 2017

Utställningar 2017

 

7.2 – 2.3
Mathilda Folkesson och Gun-Britt Gustafsson
Smycken av glas

 

7.3 – 30.3

Akvarell, olja och teckning

 

4.4 – 27.4

Frivoliteter

 

2.5 – 3.8
Jennifer Nilsson
Fotoutställning

 

10.8 – 8.9
Kjell Helin
Fotoutställning

 

23.9 – 27.10
Assemblage & vilda stygn
Susanne Andreasson Nilsson och Christel Olsson Lindstrand